16
Eki

-42 Derecede Şoklamanın Önemi

Yaban mersini meyveleri – 42 derecede şoklanmalı ve – 42 derecede şoklayıp – 18 derece muhafaza edilmelidir. Bunun sağlık açısından faydaları son derece fazladır. Günümüzde meyve işleme teknolojisi, ürünlerin fiziksel ve kimyasal bozulmalarını önleyerek hasattan sonra en kısa sürede uzun süreli dayanıklı hale getirmeyi hedeflemektedir. Meyveler, toplandıktan sonra iki gün bile oda sıcaklığında bekletildiğinde, yüzde 50 oranında besin kaybına uğramaktadır. Hatta yıkanma işlemi bile meyvelerin besin değerinin kaybolmasına yol açmaktadır. Keserek yıkama işlemi uygulandığında ise mineral ve vitamin açısından kayıplar meydana gelmektedir. Ayrıca kesme işleminden sonra meyveler kararmaktadır. Bu da besin değerinin çok büyük oranda kaybolması anlamına gelmektedir. Bu nedenle şoklama işlemi uygulanmakta, bu işlem sayesinde de meyvelerin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi sağlanmaktadır.  Şoklama işlemi, meyvelerin yapısında bulunan ısı enerjisinin bir soğutucu aracılığı ile uzaklaştırılmasını, hücre içi ve hücre dışındaki suyun sıvı halden buz haline geçmesi olarak adlandırılmaktadır. Bu işlem – 42 derece yapılmakta ve muhafaza edilmesi şartları da – 18 derecede olmaktadır. Bunun nedeni, meyvelerin çok uzun süre besin değerini korumasını sağlamaktır.

Şoklanan Meyve – 18 Derecede Tazeliğini Muhafaza Eder

Şoklama işlemi, ürün sıcaklığının donma noktasına kadar soğutulması, ürünün donma noktasında buz kristalleri oluşturarak donması, donmuş ürün sıcaklığının donmuş yapıda istenen depolama sıcaklığına kadar soğutulması aşamalarından meydana gelmektedir. Gıdalar arasında en kolay ve en hızlı bozulanlar meyvelerdir. Bunun nedeni de büyük bir oranının su içermesidir. Şoklama işlemi sayesinde gıdaların içindeki su, buz kristalleri haline gelir ve bu sayede bozulmaya yol açan mikroorganizmalar yaşam alanı bulamamaktadır. Bu işlem, meyvelerin kalitesi, tadı, kokusu ve besin değerinin iyi korunması için uygulanmaktadır. Dondurulmuş sebze ve meyvelerde hedef, hücre içi ve hücre dışı suyunun bulunduğu yerde hızla donmasının sağlanmasıdır. Meyveler bu işlemden geçtikten sonra – 18 derece çok uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Bu soğuklukta muhafaza edilmelerinin nedeni de meyvelerin metabolizma faaliyetlerini sürdürmeleri içindir. Bu sayede meyveler çok uzun süre tazeliğini koruyabilir ve böylelikle besin değerini hasat yapıldığı günkü gibi koruyabilir. Besin değeri değişmeyen meyveler de sağlık açısından son derece yararlıdır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir