boxed
border
#666666
https://www.yabanmersini.com.tr/wp-content/themes/yabanmersini/
https://www.yabanmersini.com.tr/
#4a00bf
style2

YABAN MERSİNİ FİDANI

Yaban Mersini Fidanı

 

flikapa2Yaban mersini fidanı yetiştirmek itina isteyen bir iştir. Özellikle don olayı yaşanmadan en az 160 günlük bir yetiştirme zamanı istemektedir. Bitkinin gözleri -26.3 ila -29.1 dereceye kadar,  gövdesi -26.3 ila -29.1 dereceye kadar,  çiçekleri ise -26.3 ila -29.1 dereceye kadar dayanır. Günlerin uzun olduğu zamanlar bitkideki negatif gelişmeyi teşvik eder. Yaz ayları biterken ve sonbahar zamanındaki günlerin kısalığında bitkideki meyve tomurcuğu gelişimi artmaktadır. Yaban mersini, asitli ve organik maddece zengin toprakları beğenmektedir. Yaban mersini yetiştiriciliği için tabii yaşam alanlarının ya da buralara yakın yerlerin tercih edilmesi önemlidir. Yaban mersini bitkisi, yüzlek kök yapısına sahip, saçak kök miktarı fazla olan bir bitkidir. Toprağın cinsine bağlı olarak da bitki kökleri 1 metre derine dahi inebilmektedir. Bitkinin görev yapan kökleri ise toprak tabakasının 25-30 cm’lik üst kısmında yer almaktadır. Bu bitkinin fidanlarının dikilmesinden en az 6 ay önce bahçe toprağının analizi yapılmalı, pH değerinin ayarlanması için gerekirse 6 ay önceden kükürt uygulanmalıdır. Toprağı pH değeri 5.5’in üzerinde olduğunda da kükürt uygulanmalıdır. Bu sayede toprak asitliğinin değiştirilmesi sağlanabilir. Kış aylarındaki soğuk havalarda ve olası don olaylarına bağlı olarak bitkinin dikim işlemi ilkbahar aylarında yapılabilir. Fidanlar, saksıdaki ya da fidanlıktaki derinlikleri kadar derine dikilmelidir. Çok fazla derin dikim yapılmaması tavsiye edilmektedir.

 

Yaban Mersini Nasıl Yetiştirilir?

 

Yaban mersini fidanı dikim mesafesi sıra üzerinde 120, sıralar arasında ise 300 cm olmalıdır. Bu bitkinin yetiştirilicinde sıralar arasındaki mesafenin de 250 cm’den daha az olmamasına özen gösterilmelidir. Özellikle yurdumuzun Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sıra üzeri en az 150 cm, sıra arası mesafeler ise 2 metre ile 2.5 metre olmalıdır. Bu mesafenin nedeni, bölgede güneşin az olmasındandır. Meyvelerin güneş ışığından faydalanması için bu aralıklara dikkat edilmelidir. Bu bölgemizde sıra aralarının yönünün de güneydoğu yönünde olması gereklidir. Bu dikim şekli de güneş ışığının sıra aralarına girebilmesi açısından tavsiye edilmektedir. Bu bitkinin yetiştirilmesinden beklenen sonucu alabilmek için de sık olarak ancak her seferinde azar azar gübreleme yapılması önerilmektedir. Yaban mersini bitkisinin aşırı gübrelemeden zarar gördüğü bilinmelidir. Bu konuda en uygun ölçü, gübreyi başlangıçta azar azar vermektir. Yaban mersini, kolay çözünebilen ve sıvı şeklinde olan gübrelere karşı hassastır. Gübreleme yaparken gübreler, bitkinin kök bölgesinde belli bir noktaya yoğunlaşmalıdır. Özellikle azotu nitrat içeren gübrelerin bu bitkiye verilmesi, beraberinde bazı sakıncaları da getirecektir.

 

Dikim Nasıl Olmalıdır?

 

Yaban mersini fidanı dikim uygulamasında ilk bilinmesi gereken husus açılan dikim çukuruna ticari gübrenin konulmamasıdır. Dikimin ardından yapılan sulama işleminin ardından ya da yağan yağmurlarla birlikte toprağın tamamıyla sıkışmasından sonra bitki başına içinde yüzde 2 oranında magnezyum bulunan 12-4-8 gübresinden 30 gram kadar verilmelidir. Organik kaynaklı, üre ya da amonyak formunda azotun kullanılması sakıncalıdır. İlk yıllarda sulama fazla yapılabilir. Drenaj iyi ise yavaş çözünen azotlu gübreler de tercih edilebilir. Gübreleme sırasında gübrenin bitkinin kökünden 60 cm uzağında açılan çiziye verilmesine de dikkat edilmelidir. Gübreleme işlemleri işlem Nisan, Haziran, Ağustos ve Eylül aylarında tekrar edilmelidir. İkinci yılda da, bitkinin dip kısmından itibaren 1 metre uzağında açılan dairesel bir çiziye, bitki başına 60 gram olacak şekilde gübre verilmelidir. Üçüncü ve sonraki yıllarda ise dairesel çizgi bitkinin dip kısmından 120 cm uzakta olmalıdır. Bu kez de gübreleme bitki başına 90 gram olacak şekilde olmalıdır. Gübre seçiminde yapılacak bir hatanın fidanın kurumasına neden olacağı unutulmamalıdır. En doğru gübre çeşidi, yanmış hayvan gübresi ya da organik gübrelerdir, Yaban mersini yetiştiriciliğinde sulama da önemlidir. Bu bitkide iyi bir büyüme elde edebilmek ve verimin sürekli olabilmesi için büyüme zamanı boyunca toprak neminin uygun seviyede tutulması şarttır. Su, yeni dikilmiş olan yaban mersini fidanlarının canlı kalabilmesi için son derece önemlidir. Yetiştiricikte dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri de budamadır. Budama, dikim ile başlar ve her yıl ilkbahar öncesi gözler uyanmadan tekrarlanır. Yaban mersininin budama ihtiyacı, diğer meyve türlerine göre çok daha azdır ve bu nedenle budama önemli olmaktadır. Sonbaharda budanan yaban mersini bitkisi, ilkbahar öncesinde budama yapılanlara oranla daha geç çiçek açmaktadır. İlkbahar aylarının geç donlarının zarar riskini azalttığı bilinmelidir. Sonbaharda budananlar ise aşırı kış şartlarından dolayı zarar görme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Biktilerde budama yapılmadığında ise erkenden uyandıkları için geç soğuklardan zarar görebilir. Yaban mersininin meyveleri salkım şeklindedir ve bir salkımda genellikle 5 ila 100 dane meydana gelir. Yaban mersininin meyveleri, iklim tipine ve budamada bırakılan odun tipine bağlı olarak 4 ila 12 hafta içinde olgunlaşır. Olgunlaşma sırasında meyveler yumuşar ve tatlanma oyuşur. Aynı zamanda taneler irileşir. Tam olgunlaşmadan toplanan meyvelerin kalitesinin daha düşük olacağı da bilinmelidir.

2016 © Tüm hakları yabanmersinidünyası® 'na aittir.