29
Kas

Yaban Mersini ve İdrar Yolu Rahatsızlıkları

Yaban mersini, idrar yolu rahatsızlıklarında son derece etkili bir meyvedir. Yaban mersini suyunun, uzun bir süredir idrar yolu enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılmaktadır. Yaban mersini suyunun, idrar yolu duvarına yapışan bakterilerin sayısını azalttığı ortaya çıkmıştır. Yaşlı hastalarla ilgili yapılan bir çalışmada, 6 ay boyunca her gün 300 mili litre yaban mersini suyu içen hastaların enfeksiyonlarında yüzde 50 oranında azalma olduğu tespit edilmiştir. Her gün bir porsiyon yaban mersini tüketilmesinin bu hastalıkla savaşta büyük bir destkek olduğu belirtilmektedir. Yaban mersini ve idrar yolu rahatsızlıkları arasındaki ilişki, bu hastalığın tedavi edilmesi ile doğru orantılıdır. Yaban mersini, yüzlerce yıldır lezzetli bir yabani meyve olarak kullanılmıştır. Özellikle şurup, reçel, pasta ve tartların yapıldığı bilinmektedir. Bu meyvenin ilk olarak kadınların adet kanamalarını düzenleyen bir meyve olarak tavsiye edildiği bilinmektedir. Daha sonraları yaban mersini meyvelerinin mesane taşlarına, karaciğer rahatsızlıklarına, öksürüğe ve akciğer hastalıklarına çare olduğu belirtilmiştir. Gürümüzden 300 yıl önce de yaban mersini kullanımı yaygınlaşmış, özellikle o yüzyıllarda Almanya’da bağırsak hastalıkları, karahumma, tifo, deri, ağız ve üriner sistem enfeksiyonları, romatizma ve gut hastalıkları için kullanılmıştır. Geçtiğimiz yüzyılda da kurutulmuş yaban mersini meyveleri ile yapılan çay, kansı basura, ishale, şeker hastalığına karşı kullanılmıştır. Ayrıca sakinleştirici bir tonik olarak da yararlanılmıştır. Aşırı kanamayı durdurmak için yararlanılan yaban mersini, ağız içi yara ve iltihaplar için dezenfektan va gargara olarak da kullanılmıştır.

Antibiyotik Etkisi Vardır

Özellikle yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Yaban mersini ve idrar yolu rahatsızlıkları konusunda detaylı araştırmalar yapılmış ve bitkinin meyvelerinin bu rahatsızlığı tedavi ettiği tespit edilmiştir. Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlayan yaban mersini, taze olarak yenilmesi durumunda kanı temizlediği belirtilmektedir. Sakinleştirici özelliği bulunan meyvenin yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önlediği ve hafızayı güçlendirdiği bilinmektedir. Taze ve şoklu yabanmersininin günde 200 gram olarak sabahları aç karnına yenildiğinde bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı, vücutta biriken toksinlerin atılmasını yardımcı olduğu belirtilmektedir. Ancak sabah aç karnına tüketildikten sonra 30 dakika süreyle hiçbir şey yenilmemelidir. Ancak su içmekte sakınca yoktur. Yatmadan 1 ila 1,5 saat önce bir kase yoğurta ya da 1 bardak süte yarım avuç konularak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yabanmersini şurubu da sabah aç karnına olmak şartı ile yarım çay bardağı içilmelidir. Bu şurup tüketildiğinde 30 dakika boyunca hiçbir şey yenilmemesi gereklidir. Bu şurup günde en az 3 bardak içilebilmektedir. Meyve çayının da günde en az 3 ila 4 bardak içilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle sabah aç karnına içildiğinde yararının daha fazla olduğu belirtilmektedir. Yaban mersini yaprak çayının normal siyah çayın demleme tekniğiyle demlendiği belirtilmektedir. Bu çayın da çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.

Comments are closed.