04
Ara

Yaban Mersini ve Sindirim Sistemi

Yaban mersini birçok hastalığa iyi geldiği gibi sindirim sistemini de düzenlemektedir. Yaban mersininin içinde lif vardır ve bu lifler sayesinde sindirim sistemine yararlıdır. Ayrıca içeriğinde bulunan bakır ve fruktoz nedeniyle de sindirimi hızlandırıcı bir özelliği bulunmaktadır. Sindirim sisteminin haricinde yaban mersini suyunun, idrarda iltihap ya da kan, ağrılı idrar, ateş, bel ağrısı veya kramplarla kendini gösteren idrar yolu enfeksiyonlarını da olmadan önlemeye yardımcı olmaktadır. Yaban mersininin kuvvetli bir antioksidan olduğu bilinmektedir. Gözleri koruma özelliği bulunan bu meyvenin kataraktı da önlediği belirtilmektedir. Özellikle televizyon ve bilgisayarlardan dolayı meydana gelen göz yorgunluğuna iyi gelen yaban mersini, gece görüşünü de artırmaktadır. Kılcal damarları güçlendiren bitkinin yaprakları mikrop öldürücü ve idrar söktürücüdür. Bakteri oluşumunu engelleyen bitkinin yaprakları, anti kanserojen etkilere de sahiptir. Yaban mersininin göz kamaşmasını da önlediği bilinmektedir. Göz yorgunluğunun, kataraktın, şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarının, gece körlüğünün ve tavuk karası adı verilen hastalığın ilerlemesini önleyen yaban mersini, ayrıca kabızlığı, bulantıyı, mide kramplarını ve ülseri önleyici özelliktedir. Kan şekerini düşüren bu meyve, kanı da temizlemektedir. Kandaki pıhtılaşmanın azalmasını sağlayan meyve, damar sertliğinin meydana gelmesini de engellemektedir. Yapılan araştırmalarda, yaban mersininin yaşlılık nedeni ile ortaya çıkan tahribatı önlediği ve hafızayı güçlendirdiği de ortaya çıkmıştır. Varis ve basur olarak bilinen hemoroite karşı iyileştirici bir özelliği bulunan yaban mersininin, zekâyı geliştirdiği de kanıtlanmıştır.

Yaban Mersini Yüksek Lif Oranına Sahiptir

Yaban mersininin manganezin mükemmel bir kaynağı olduğu anlaşılmıştır. Manganez, kemik gelişimi ve enerji için protein, karbonhidrat ve gıda yağları dönüştürme görevini yerine getirmektedir. Özellikle içeriğindeki yüksek potasyumdan dolayı da iltihaplar için dezenfektan özelliği taşımaktadır. Yaban mersininin içinde diyete yarayacak lifler bulunmaktadır. Beslenirken yeterli derecede lif alınamamaktadır. Lif oranı yüksek olan gıdaların kalp sağlığını koruduğu, kolesterolü kontrol altında tuttuğu ve düzene soktuğu bilinmektedir. Düzenli olarak yaban mersini tüketildiğinde vücudun lif ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Ayrıca lifli yiyeceklerin bağırsak metabolizmasını düzenlediği ve sindirimi kolaylaştırdığı da belirtilmektedir. Bu nedenle yaban mersini sindirim sistemi için önemli olmaktadır. Yaban mersini C vitamini deposudur. Tek başına bile günlük ihtiyacın hemen hemen yüzde 25’ini karşılamaktadır. Bir porsiyon yaban mersini tüketildiğinde 14 mg C vitamini alınmaktadır. C vitamini, kolajen oluşumuna yardımcı olmaktadır. Bu sayede de sağlıklı dişetlerinin oluşumunu ve kılcal damarların korunmasını sağlamaktadır. Bunların yanında meyve demir emilimini sağlamakta ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bu meyve kansere karşı vücudu korumaktadır. Ağız içi yaraların iyileşmesini sağlayan yaban mersininin yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çayın ishal giderici özelliği bulunmaktadır. Kadınlardaki adet düzensizliklerini dengeleyen yaban mersini, konsantrasyon bozukluğu ve hafıza sorunu olanlar dahil beyin gücü ile çalışanların mutlaka tüketmesi gereken bir meyvedir.

Comments are closed.